Bonus na osivo kukuřice a sóji
Sorten-icon Vyhledávač odrůd

Zobrazit odrůdy
Váš poradce
Váš dodavatel řepky
Ke stažení
Katalog KUKUŘICE, SÓJI a SLUNEČNICE 2024
Katalog JARO 2024
Zobrazit vše

CENTURION – RANÝ, VOUSATÝ, ZDRAVÝ

S výrazným a stále narůstajícím zájmem o rané a vousaté pšenice dnes musí počítat každý šlechtitel, který chce být úspěšný na evropském trhu. Proto se také v posledních letech doslova roztrhl pytel s nabídkou nejrůznějších odrůd tohoto typu.

Otázkou je, zda je rozumné za každou cenu pustit na trh i třeba průměrnou či podprůměrnou nebo v nějakém parametru slabší odrůdu.

SAATEN-UNION jde jinou cestou. Vyčkávali jsme, až se ve šlechtitelském ranku objeví skutečně „podařená“ odrůda. Tou je nyní novinka CENTURION. Popis této unikátní odrůdy leze shrnout do jedné věty plné superlativ - vysoce výnosná, raná až velmi raná, vousatá, zdravá, stresu a zejména suchuvzdorná, mrazuvzdorná a velmi kvalitní odrůda.

Výnos zrna – Konečně si můžete být jisti, že s ranou a vousatou odrůdou dosáhnete vysokých výnosů zrna i při nižších vstupech na fungicidní ochranu. CENTURION poskytuje velmi vysoké výnosy kvalitního zrna ve všech oblastech pěstování pšenice ozimé. Zejména však v suchých lokalitách je to nadstandardní odrůda.

RanostCENTURION je na hranici stupnice mezi velmi raným až raným termínem v kvetení i zrání. Má velmi rychlý podzimní vývoj a na jaře rychlý start.

Zdravotní stavCENTURION je ve Francii dokonce doporučován pro BIO farmaření. Zejména odolnost k padlí a rzím je na velmi dobré úrovni. Odolnost proti Fusariím v klase je dokonce velmi dobrá. Proto jsme tuto odrůdu v ČR zařadili do skupiny AZOL-FREE odrůd. Tedy CENTURION netřeba ošetřovat azolem do klasu i v deštivém roce.

Stres-odolnost CENTURION velmi dobře toleruje stres, zejména způsobený suchem a vysokými teplotami. Je to klasová odrůda, která svým silným kořenovým systémem hospodárně pracuje s vodou. Omezuje nehospodárný výpar a rychle nalévá zrno, které je většinou na úrovni 48 – 50g. Tedy HTZ je vysoká.

Potravinářská kvalitaCENTURION lze díky svým kvalitativním parametrům zařadit do skupiny A pšenic. Zejména pádové číslo, obsah dusíkatých látek a bílkovin je na úrovni E pšenic.

Malé doporučení na závěr

Zasejte kvalitní certifikované osivo CENTURION na přelomu září-říjen. Sejte řídce 280 – 320 zrn/m2. Ve 4. listu ošetřete herbicidem s CCC 0,3 l + 300g manganu a 20kg močoviny. Na jaře po jarní inventarizaci proveďte vše, abyste dosáhli max. 550-600klasů/m2. Ošetřete jedním fungicidem nejčastěji na praporcový list. Hnojte N do 150kg, bohatě to stačí. Budete velmi spokojeni.

Zde najdete přehled osivářských firem, u kterých již v letošním roce 2020 zakoupíte kvalitní certifikované osivo mimořádné, rané a vousaté pšenice ozimé CENTURION:

ELITA semenářská, a.s.
MORSEVA, spol. s r.o.
OLSEED, a.s.
OSEVA, AGRO Brno
OSEVA, a.s.
OSEVA UNI, a.s.
OSIVA BORŠOV, spol. s r.o.