Bonus na osivo kukuřice a sóji
Sorten-icon Vyhledávač odrůd

Zobrazit odrůdy
Váš poradce
Váš dodavatel řepky
Ke stažení
Katalog KUKUŘICE, SÓJI a SLUNEČNICE 2024
Katalog JARO 2024
Zobrazit vše

Ječmen

 



odrůdy Ječmen




Ozimé ječmeny v praxi přesvědčily

Spolehlivá genetika, kterou nabízí společnost SAATEN-UNION, je tou pravou jistotou pro každého českého farmáře. S pečlivostí vybíráme ty nejlepší odrůdy, kterým nejlépe vyhovují půdně-klimatické podmínky České republiky.

Při doporučování jednotlivých odrůd jsme se zaměřili nejen na výsledky z ÚKZÚZ či poloprovozních pokusů, ale také na výsledky z české praxe. Nejinak je tomu také u ozimých ječmenů, které v praxi přesvědčivě ukázaly, co umí.

.

SU ELLEN JE PRO NÁS JISTOTOU, A TO NEJEN V PŘÍSUŠKOVÝCH LETECH

ZS Dubné a.s., okr. České Budějovice

Výměra: 2 500 ha orné půdy

Nadmořská výška: 380–420 m n. m.

Průměrné srážky: 890 mm (2021/22)

Půdy: lehké písčité až těžké jílovité

Struktura RV: 13 % řepka, 47 % obiloviny, 40 % krmné plodiny

Sklizeň SU ELLEN v ZS Dubné a.s.

Sklizeň SU ELLEN v ZS Dubné a.s.

„Na farmě v Čejkovicích máme lehčí půdy a hrozí zde přísušky. Potřebujeme tady ranou odrůdu. SU ELLEN je z našeho pohledu i přes svoji ranost velmi výkonná. Libí se mi, že má rychlý start a dobrý zdravotní stav. Je na ni spolehnutí. Každý agronom ví, že v současnosti je málo času na klasickou agronomickou činnost. SU ELLEN mě to usnadňuje, vím, že u ní nemusím být každý den“, říká agronom Ing. Lukáš Podhola.

2022 výměra SU ELLEN: 66 ha výnos: 7,5 t/ha

2021 výměra SU ELLEN: 75 ha výnos: 7,1 t/ha

2020 výměra SU ELLEN: 69 ha výnos: 7,5 t/ha

2019 výměra SU ELLEN: 70 ha výnos: 6,7 t/ha

.

SU ELLEN JE PRO NÁS SÁZKOU NA JISTOTU

Zemědělské družstvo Slavice, okr. Třebíč

Výměra: 440 ha orné půdy

Nadmořská výška: 500 m n. m.

Průměrné srážky: 503 mm

Půdy: střední, hlinitopísčité

Struktura RV: pšenice ozimá 140 ha, ječmen ozimý 62 ha, ječmen jarní 62 ha, řepka ozimá 102 ha, hrách 52 ha, kukuřice 20 ha

SU ELLEN pěstujeme již několik let a za tu dobu se ukázala jako výborně přizpůsobivá. Každoročně nás potěší vysokým výnosem a díky rané sklizni máme navíc dostatek času na založení následných porostů řepky. Přestože bylo loňské jaro velmi suché a první větší voda přišla až v druhé polovině května, dosáhli jsme s SU ELLEN průměrného výnosu 7,67 t/ha, a na pozemcích, kde byl hrách jako předplodina, dokonce 8,72 t/ha. SU ELLEN je pro nás sázkou na jistotu,“ říká předseda ZD Slavice pan Pavel Stuchlík.

Výnos odrůdy SU ELLEN: 7,93 t/ha z výměry 62 ha

.

TITUS MÁ V ODRŮDĚ BECKENBAUER OPRAVDU SKVĚLÉHO NÁSTUPCE

ZEMAS AG, a.s., okr. Žďár nad Sázavou

Výměra: 2 500 ha orné půdy

Nadmořská výška: 530 m n. m.

Průměrné srážky: 591 mm

Půdy: střední, hlinitopísčité

Struktura RV: pšenice ozimá 350 ha, ječmen ozimý 245 ha, pšenice jarní 75 ha, ječmen jarní 363 ha, oves 31 ha, žito 60 ha, řepka 478 ha, mák 188 ha, kukuřice 226 ha, ostatní 484 ha

Tomáš Janák, agronom podniku ZEMAS AG, a.s.

Tomáš Janák, agronom podniku ZEMAS AG, a.s.

„Ozimý ječmen pěstujeme každoročně na výměře cca 250 ha. V roce 2021 nás zaujalo přirovnání nové odrůdy BECKENBAUER k TITUSU, se kterým jsme měli jen ty nejlepší zkušenosti. Rozhodli jsme se proto BECKENBAUER vyzkoušet a zaseli jsme ho na 27 ha. V průběhu vegetace potvrdil svoji vysokou odolnost proti poléhání a při sklizni potěšil vysokým výnosem. Vypadá to, že TITUS má v odrůdě BECKENBAUER opravdu skvělého nástupce“, říká agronom Tomáš Janák.

Výnos odrůdy BECKENBAUER: 8,2 t/ha z 27 ha

Výnos plodiny celkem: 7,26 t/ha z 245 ha

.

S GENETIKOU OZIMÝCH JEČMENŮ SAATEN-UNION JSME DLOUHODOBĚ VELMI SPOKOJENI

Starojicko a.s., Starý Jičín, okr. Nový Jičín

Výměra: 2 200 ha orné půdy

Nadmořská výška: 280 m n. m.

Průměrné srážky: 650 mm

Půdy: těžké

Struktura RV: pšenice oz. 600 ha, žito oz. 100 ha, ječmen oz. 120 ha, řepka oz. 400 ha, kukuřice 400 ha, zbytek plochy TTP + vojtěško-tráva

„Ječmen ozimý má ve struktuře naší RV velmi důležité místo. Jeho produkci následně zcela zužitkujeme v ŽV ve směsích pro krmení skotu. Díky jeho časné sklizni nám také, společně se senážním, hybridním žitem SU NASRI, vytváří dobré podmínky pro včasné zasetí našich poměrně velkých ploch ozimé řepky. S genetikou ozimých ječmenů SAATEN-UNION jsme dlouhodobě velmi spokojeni, takže jsme skvělý TITUS v loňském roce jen vyměnili za novinku od stejného šlechtitele – BECKENBAUER. I ten se, díky své plasticitě k půdně-klimatickým podmínkám, velice dobře vyrovnal jak s našimi těžkými půdami, tak s nástrahami počasí. Měl po celou vegetaci výborný zdravotní stav a do sklizně se udržel nepolehlý. Jeho výnosem 7,9 t/ha na 37 ha jsme byli nadšeni! Výbornou „pojistkou“ je u této odrůdy i deklarovaná vysoká mrazuvzdornost – vlastnost, na kterou se mnohdy při posledních „zimách – nezimách“ možná zapomíná. Pro letošní rok jsme proto plochu odrůdy BECKENBAUER navýšili na 50 ha“, říká pan Milan Krumpoch.